مزون چیست؟

مسعود محرابی

۱۰ خرداد ۱۴۰۱
مزون چیست

بگذارید اول تعریفی از معنی کلمه مزون داشته باشیم! مزون لغتی فرانسوی با معنی خیاط‌‌خانه هست. اما معنى اسم مزون در ایران کمی متفاوت‌تر است. در ایران این مکان‌ها فقط به جاهایی گفته میشود که خانم‌ها می‌توانند در آن رفت و آمد داشته باشند و لباس خود را خریداری کنند.

مزون چیست یا بهتر بگوئیم مزون کجاست؟!

مزون در اصال مکانی هست که از طرح و ایده، متفاوت از بازار است و تمام فرآیند طراحی و دوخت در آن‌جا انجام می‌شود.

مزون یا بوتیک

اگر به دنبال کار خاصی با طراحی و دوخت متفاوت می‌گردید حتما کارهای مزونی مناسب شما هست. از جمله فواید خرید از مزون‌های معتبر به راهنمایی در مورد لباس مناسب اندام فرد و همچنین ست کردن مناسب رنگ‌ها در لباس به دلیل داشتن تخصص افراد در آن مکان می توان اشاره کرد. همچنین در اکثر مزون‌ها اگر لباس از لحاظ سایز مشکل داشته باشد، می‌توان لباس را متناسب با اندام فرد آماده نمود.

مزون چیست
مزون چیست

تاریخچه مزون

تا به این‌جا تقریبا متوجه شدیم مزون چیست حالا قبل از هرچیزی بیاید با پدر طراحی سطح عالی لباس زنانه، چارلز فردریک وُرث آشنا شویم:

چارلز فردریک


ورث زاده‌ی انگلستان بود. او پنجمین و آخرین فرزند خانواده بود. پدرش خانه را ترک کرده و مادرش مجبور به تامین هزینه خانواده بود.


ورث در جوانی به عنوان شاگرد و منشی برای دو نساجی در لندن کار می‌کرد. او با توجه به علاقه‌ای که به پارچه‌ها و کسب و کار خیاطی داشت، در این مدت، از گالری ملی و سایر مجموعه‌ها بازدید می‌کرد تا پرتره‌های تاریخی رو مطالعه کند.


ورث در سال 1845 به پاریس نقل مکان کرد. او در گاگلین، شرکت برجسته کالاهای نساجی کار میکرد و در همان‌جا اولین بخش کوچک خیاطی خود را برای این شرکت افتتاح کرد.
همین کار او باعث شهرت این شرکت در نمایشگاه جهانی پاریس (1855) شد.

Worth
چارلز فردریک وُرث

موفقیت در پاریس

حضور ورث در پاریس هم‌‌‌زمان با ایجاد امپراتوری دوم در فرانسه بود. ناپلئون سوم یک چشم‌انداز بزرگ را برای پاریس و فرانسه به اجرا گذاشت و تغییرات و مدرنیزه‌شدن را آغاز نمود، اقتصاد فرانسه را متحول کرد و پاریس را به نمایشی از اروپا تبدیل کرد. تقاضا برای کالاهای لوکس، مانند منسوجات و لباس های مد روز، به سطحی رسید که از قبل انقلاب فرانسه (99-1789) دیده نشده بود.
زمانی که ناپلئون سوم با امپراطور اوژنی (1826-1920) ازدواج کرد، سلیقه او سبک را در دربار تعیین کرد (1978). حمایت ملکه موفقیت ورث را به عنوان یک خیاط محبوب از دهه 1860 به بعد تضمین کرد.


اگرچه ورث اولین کسی نبود که کسب و کار خود رو به این روش طراحی و سازماندهی می‌کرد اما لقب‌های پدر مد لباس بالا و یا اولین شیک‌پوش را برای او به ارمغان آورد.
در دهه 1870، نام ورث اغلب در مجلات مد معمولی ظاهر می‌شد و شهرت او را به زنان فراتر از محافل درباری گسترش می‌داد.

فعالیت های مهم ورث

از جمله فعالیت‌های مهم او در صنعت برای اولین‌ بار استفاده از مانکن زنده در نمایش کارهایش بود.
ابداع بسیار جالب او در این زمینه که محبوبیت بسیار زیادی پیدا کرد چارچوب‌های زیر دامن بود.

چارچوب زیر دامن
چارچوب زیر دامن
ابداع چارچوب زیر دامن ورث
ابداع چارچوب زیر دامن ورث

جنبه ی اشرافی بودن لباس‌ها و برش‌های زیاد آن، طرح‌های ورث را متفاوت از آن زمان می‌کرد.
ورث را می‌توان به عنوان پدر اوت کوتور جهان دانست. این طراح لباس معروف با افتتاح خانه مد ورث در نیمه دوم قرن 19 معروف‌ترین چهره در صنعت مد فرانسه و جهان بود. ورث در سال ۱۸۸۰ در سن ۵۵ سالگی بازنشسته و در ۶۹ سالگی درگذشت.

15 off 630 × 536 px 1200 × 800 px 619 × 800 px


مجموعه‌ی خانه مد که در ایران نیز فعالیت گسترده و قابل توجهی پیدا کرده است‌، امروزه با اخذ مجوز‌ها از مراجع مربوطه به مکان‌هایی مطمئن برای طراحی لباس تبدیل شده است. مجموعه‌ی ما خانه مد لیان با افتخار با داشتن مجوز از مراجع مربوطه یکی از این مجموعه‌ها است.

مجموعه‌ی خانه مد لیان با داشتن تجربه‌ی سی ساله در بحث تولید لباس مزونی با داشتن انواع مانتو مزونی، شومیز و تونیک مزونی در خدمت مشتریان عزیز است.

اوت کوتور

در مطالب پیشین نام اوت کوتور رو آوردیم و ورث را به عنوان پدر اوت کوتور جهان دانستیم، حالا می‌خواهیم تعریفی در مورد این واژه داشته باشیم:
اوت کوتور در فرانسوری به معنای دوزندگی سطح بالا و یا فشن سطح بالا هست و به خلق لباس‌های سفارشی و انحصاری در طراحی مد گفته می‌شود.
این سبک پوشاک از ابتدا با دست و با پارچه‌های گران‌قیمت و مرغوب که پارچه‌های رایج در بازار نیستند و با دقت بسیار زیاد در جزئیات و توسط دوزندگان مجرب و توانا دوخته می‌شود. زمان برای انجام آن زیاد و مستلزم تکنیک‌های دوخت و دوز دستی بالایی هست.

۱۸ برند به طور رسمی در سندیکای اوت کوتور عضو هستند. این خانه‌های مد می‌توانند به صورت رسمی به تولید لباس‌های اوت کوتور بپردازند. برندهایی مانند کوکو شنل (Coco Chanel)، کریستین دیور (Christian Dior)، ژیوانشی (Givenchy)، ژان پل گوتیه (Jean Paul Gaultier) و پیر کاردن (Pierre Cardin) عضو اوت کوتور هستند.

chanell
فروشگاه برند شنل

تاریخچه‌ی مزون در ایران

حال که با مفهوم طراحی سطح عالی لباس زنانه آشنا شدیم، به این موضوع در تاریخچه‌ی ایرانی می‌پردازیم:

دوره‌ی قاجار رو می‌توان عصر شکوفایی صنعت مد در ایران دانست. با سفر درباریان قاجار به غرب که به‌ دنبال توسعه‌ی روابط دیپلماتیک بودن، نخستین‌بار با پوشش‌های غربی آشنا شدند. دانشجویان نیز در آن زمان زمینه برای تغییر دیدگاه نسبت به سبک پوشش را فراهم آوردند.

پوشش زنان ایرانی زمان های دور
پوشش زنان ایرانی زمان های دور

اولین مزون ایرانی

زینت جهانشاه دختر یکی از سرهنگ‌های وزارت جنگ در دوره پهلوی بود، او در آموزشگاه بین‌المللی لته فراین آلمان تحصیل می‌کرد و پس از ازدواج با یکی از افسرای نظام به سوئیس رفت. یک‌ سال پس از این‌که هنر خیاطی و برش روی مانکن را آموزش دید، به پاریس مهد اصلی صدور مد دنیا رفت. در خیاطی تخصص پیدا کرد و تحت تعلیم پیر بالمن کی، از طراحان معروف آن زمان، رموز خیاطی مدرن و بوتیک‌داری را یادگرفت.
پس از آن و ورود به ایران اقدام به افتتاح یک خیاط‌خانه (مزون) در خیابان امیریه تهران نمود .

جهانشاه 1
زینت جهانشاه


مزون او در مدت سه ماه موفق شد نود دست لباس زنانه برای هنگام صبح، عصر و شب را تولید کند و پس از پوشاندن به تن مانکن‌ها و دخترها، آن‌ها را در معرض مشاهده پانزده تن از زنان از فرنگ برگشته قرار دهد که با مد روز اروپا آشنا بودند. لباس جهان شاه، آمیزه‌ای از مدهای غربی و دید شخصی‌اش بود. او برای تمام لباس‌های ایرانی، از روی فصول یا گل‌ها نام انتخاب کرده بود. جنس لباس‌ها اغلب از مخمل و لمه بود.

مدل پالتوها و آستین‌ها آزاد و یقه‌ها بسته بودند. کت‌ها و دامن‌ها نیز مناسب با اعتقادات دینی زنان ایرانی طراحی شده بود و پیراهن‌های شب به سبک دکُلته طراحی شده بودند و روی آنها منجوق و پولک‌دوزی شده بود. به جلوی این لباس‌ها قسمتی اضافه می‌شد که به تن بایستند. کفش‌ها هم نوک گرد و بی پاشنه و باریک طراحی شده بود و تمام این موارد، در مزون جهان شاه، قابل عرضه بود.

منابع :

دسته بندی: مجله لیان , مد

دیدگاهتان را بنویسید